Разсейване

Пушене и консумация на храна и напитки

В нашият закон пушенето или консумацията на храна и напитки по време на шофиране не е изрично забранено, но може да се санкционира като безотговорно шофиране. Според изследване на Университетът в Лийдс, реакциите на шофьорите, които се хранят докато управляват автомобилите си, са били с 44% по-бавни от нормалното. При консумация на напитки – с 22% по-бавни. За сравнение, при нива на алкохол в кръвта точно на законовия лимит, времето за реакция е с 12,5% по-бавно. Какво излиза, че когато се храним или пием докато шофираме, сме изключително разсеяни и опасни за себе си и околните. Важно е да спомена, че през това време не държим волана стабилно и е възможно да се отклоним от
лентата си за движение. Това което може да се случи в този момент, оставям на вашето въображение.

Какво да направим ако наистина сме жадни или гладни?
1. Спрете за почивка и хапнете.
2. Ако няма подходящо място за спиране, отпивайте чести и малки глъдки, без да
отклонявате поглед от пътя.

Само тези две стъпки могат да ви предпазят от по-сериозни рискове и последици.

 

Телефон

Това е най-модерният инструмент за разсейване. Шофьорите, пишещи съобщения реагират с 37% по-бавно от обикновено. Това е над 2 пъти по-бавно отколкото при шофиране с концентрация на алкохол на допустимото ниво.

Разберете ме правилно, по никакъв начин не съветвам да шофирате с алкохол на допустимото ниво. Правя просто сравнение за нашите реакции. В името на вашата безопасност и тази на околните ви приканвам оставете телефона в джоба или чантата си, там където няма да ви е удобно да посегнете към него.

Според нашите закони е позволено да говорим по телефона с устройство „свободни ръце“ или т.нар. hands-free. За сравнение, реакциите ни с това устройство се забавят с над 26%. Защо?

Обяснението е много просто – когато сме с hands-free сме спокойни, че не нарушаваме закона. Движим се по правилата. Отпускаме се и вместо да следим пътя и движението, фокусът ни се измества върху разговора. Мисълта ни е отклонена и следим това което се случва в разговора – какво ни казва отсрещната страна, какво да отговоря в този момент и т.н. Изключете вашето hands-free, то не ви помага. Това важи и за автомобилите с вградена такава функция. Не
сдвоявайте вашия смартфон с навигацията/Bluetooth на вашата кола.

Спешните и неотложните разговори са много редки. Обикновено 99% от разговорите могат да изчакат 5 минути. Ако се налага да говорите, отбиите и проведете този разговор на спокойствие. Когато не е възможно да отбиете, не вдигайте, а се придвижете до удобно място да спрете за престой.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.