Алкохол и упойващи вещества

На всички е ясно, че шофирането след употреба на алкохол или други упойващи вещества е забранено и наказуемо от закона. Шофирането в такова състояне е крайно безотговорен акт, както към себе си, така и към околните. Не го правете!

Според Закона за движение по пътищата в България е забранено на водача да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
Как влияят различните нива на концентрация на алкохол на вашето състояние:

0,001-0,029% – средностатистическият човек изглежда нормален. Леки ефекти от алкохола могат да се установят само със специални тестове.

0,03-0,059% – при тази концентрация се появяват познатите развеселеност, леко превъзбудане, разговорливост, лека забавеност на говор, движения, реакции. При тези нива способностите ни да се фокусираме са на много ниско ниво.

0,06-0,099% – тази концентрация се характеризира с приглушени чуствителност и усещане за болка, еуфория, липса на задръжки и екстровертност. Ставаме шумни и агресивни. Неспособни сме да се обосновем и периферното ни зрение започва да намалява и дори да липсва. При някои хора чуството за равновесие е нарушено, а с него и движенията ни. Интересното е, че започвамеда си вярваме, че действаме по-добре отколкото всъщност можем.

Следващите нива са свързани с по-тежки последици като гадене, повръщане, объркване и тревога, невъзможност да стоим изправени, да ходим или говорим, загуба на съзнание. При прекалено висока концентрация на алкохол в кръвта са дори възможни увреждания на мозъка, кома и смърт.

Концентрацията на алкохол зависи от пола, теглото, метаболизма и съотношението между мазнини и мускулна маса при всеки човек. Няма да се концентрираме върху тази тема, тъй като целта ни е друга.

Най-важното, което трябва да помним е, че безопасно шофираме, когато концентрацията ни на
алкохол е 0! Ако възнамерявате да пиете алкохол, не шофирайте!

Вземете такси, използвайте услугите на drink & drive или се приберете пеша. Ходенето ще ви отрезви.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.