Лоши метеорологични условия

Шофирането в лоши метеорологични условия изисква повече умения и представлява голямо предизвикателство за неопитните шофьори. В България имаме разнообразни времеви условия, което е предпоставка за повече пътни инциденти поради подценяване на пътната обстановка. За да сме в безопасност е необходимо да пригодим стила си на шофиране.

Лошите метеорологични условия включват:

 • Дъжд
 • Наводнение
 • Сняг
 • Мъгла
 • Градушка
 • Дим от пожари
 • Силен вятър
 • Жега или студ
 • Шофиране срещу изгрева или залеза

Гореизложените условия водят до следните трудности за шофьорите:

 • Намалена видимост
 • Намалено сцепление
 • Намалена възможност за маневриране
 • Увеличение на спирачния път (време и дистанция)

 

Да започнем от шофирането по мокър или заснежен път или по време на валежи.

Първото и най-важно е да намалите скоростта. Съобразете я с пътните условия. Най-добре намалете с 15-20 км/ч, ако е необходимо и с повече. По възможност избягвайте резките движения с волана и спирачката. Това би ви спасило от повечето събития описани надолу.

 

Мократа пътна настилка може да предизвика аквапланинг (гумите се подхлъзват на тънък слой вода). В този момент автомобилът става почти неконтролируем. Маневрите са излишни, тъй като няма сцепление с асфалта. Същото се случва и когато шофираме върху лед. Внезапното натискане на спирачките или подаване на газ обикновено не помагат в тези случай! Най-добре запазете спокойствие, отпуснете педалите на газта и спирачката и натиснете педала на съединителя, за да прехвърлите използвате цялото сцепление за управлението на посоката. Не въртете волана наляво или надясно, а го дръжте в посоката, в която искате да вървите, докато възстановите сцеплението.  

 

При подхлъзване на заснежен път действията не се различават много. Трудно е да се обясни на хартия, но в практически курс се научава най-бързо. Най-общо казано, когато автомобилът ви поднесе отзад, завъртете волана в посоката, в която отива задницата и подайте газ (за автомобил с предно задвижване), така че сцеплението на предните колела да ви измъкне от подхлъзването; или отпуснете газта (за автомобил със задно задвижване).

Друга опасност е намалената видимост при шофиране зад друго превозно средство. Най-доброто решение тук е да спазвате по-голяма дистанция, така че пръските да не попадат на предото ви стъкло. Спазването на по-голяма дистанция ще ви спечели и повече време и спирачен път, в случай на нужда. Рязкото натискане на спирачката може да причини подхлъзване.

Друг добър съвет е да шофирате в средната лента, тъй като водата се отича в крайните и там е най-вероятно да се образуват локви.

 

При шофиране в сняг или лед:

Влизайте в завоите бавно. Намалете преди завоя, така че да избегнете подхлъзване. Ускорявайте постепенно, в противен случай гумите ви ще превъртат. Внимавайте за т.нар. черен лед! Това е тънък слой лед, едва забележим върху асфалта. Причинил е немалко катастрофи и загуба на контрол върху превозното средство. Обикновено се образува на мостове, усойни места и в близост до реки и водоеми.

Оборудвайте автомобила си с подходящите гуми за сезона. Ползата и качествата на зимните гуми са доказани. Повече информация можете да намерите в блога. Когато е необходимо използвайте и вериги за сняг.

Ако е неизбежно да шофирате в лоши метеорологични условия, предвидете си повече време за път, за да не се налага да бързате и да поемате излишни рискове. Най-важното е да стигнете крайната си дестинация живи, здрави и спокойни, за да се насладите максимално на времето и преживяванията си там. Дори и да закъснеете, когато обясните обстоятелствата, всеки ще прояви разбиране. Животът и безопасността ни е на първо място!

 

Шофиране в условия на мъгла

Гъстата мъгла е изключително опасна, защото видимостта е много намалена. Докато сте спокойни, че виждате пътя пред вас, изведнъж навлизате в мъглата и тя рязко ограничава видимостта напред. Как да се ориентирате в мъглата? На първо място не използвайте дългите си светлини. Светлината се отразява в капчиците мъгла пред вас и ви заслепява. Използвайте късите си светлини или фаровете за мъгла (ако имате такива). За ориентир използвайте разделителната линия на пътя от лявата или дясната страна. Препоръчително е дясната, тъй като е непрекъсната и насрещно движещите се автомобили няма да ви заслепяват. Спазвайте дистанция с автомобила пред вас и сигнализирайте рано с мигачи ако възнамерявате да правите завой. Така другите участници ще могат лесно да предвидят и ще очакват вашите действия.

 

Имайте предвид влиянието на различните условия към шофирането:

 • Вятърът намалява контрола при завиване
 • Високите превозни средства и мотористите са особено уязвими на силен вятър.
 • Неочаквани пориви на вятъра могат да създадат изключителен риск, когато преминавате по мост или през планински проходи.
 • При разминаване или изпреварване на камион или автобус, имайте предвид страничните пориви. Могат да ви избутат или да са причина да изгубите котрол върху автомобила.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.