Винаги поставяйте коланите си

Винаги поставяйте коланите си! Повечето шофьори и пътници придобиха културата да поставят коланите си докато пътуват, но все още нямаме изграден навик да използваме коланите, когато сме на задните седалки.

Едно видео по-долу, което да напомни за важността от използването на коланите. Обръщение към шофьорите – не потегляйте, докато не се уверите, че вие и вашите спътници са с поставени колани. Помогнете на по-малките пътници, ако е нужно. Помнете, че давате пример. Ако вие държите на своята и тяхната безопасност и останалите в превозното средство ще го правят. Това е най-бързият и естествен начин да създадем добра култура с мисъл към сигурността ни при пътуване.

 

 

Научете повече за коланите тук.

Предпазен колан – що е то?

В тази статия ще разгледаме що е то предпазен колан и какви видове съществуват.

Предпазен колан е механизъм, който цели да защити пътниците от внезапни движения, които настъпват при катастрофа или рязко спиране. Предпазните колани са разработени да предотвратят наранявания в резултат на удар в твърди вътрешни елементи на купето или изхвърляне от автомбила при сблъсък.

В зависимост от вида на превозното средство съществуват: колан през талията, колан през рамото, автоматични колани, 3-точкови колани, колан в седалката, 5-точков колан, 6-точков колан.

 

Колан през талията – регулируем двуточков предпазен колан, който преминава през талията. Среща се в старите автомобили. Вече е доста рядък, но може да го видите по-често на задните седалки. В повечето самолети се използват този тип колани. При автомобилите недостатъкът е, че не предпазва достатъчно от талията нагоре. При удар или рязко спиране е много вероятно нараняване на главата на пътника или шофьора.

Предпазен колан през талията Как работи предпазния колан през талията

 

Колан през рамото – регулируем предпазен колан, който преминава само от рамото през пояса или торса. Този вид колан също е двуточков. Недостатъкът е, че ако не е затегнат добре, може да се изхлузи.

Предпазен колан през рамото

 

Автоматичен колан – някои превозни средства имат предпазен колан през рамото, който се придвижва автоматично към пътника или шофьора. Системата разполага и с още един колан през кръста, който се поставя и регулира ръчно.

Автоматичен предпазен колан

 

3-точков колан – това е комбинация между първите 2 вида колани, описани тук, с тази разлика, че връзката е една. Това е най-масово разпространеният вид. При него не е нужна ръчна настройка, а единствено да се закопчае в механизма. При рязко опъване на колана, механизмът блокира ролката. Положителните ефекти са доказани с времето – хиляди спасени животи. Но недостатъкът е, че оставя наранявания по гръдната област при по-сериозно произшествие.

3-точков предпазен колан

Колан в седалката – вариация на 3-точковия предпазен колан, но вместо за купето, коланът е вграден в седалката. Сравнението по-долу показва разликите. Предимството на вградения колан в седалката се появява при преобръщане. Пътниците са по-стабилно фиксирани.

Предпазен колан в седалката

 

5-точков колан – този вид предпазен колан може да е по-безопасен от 3-точковия, но и по-ограничаващ движенията. Поставя се най-често в спортните автомобили и в детските седалки. По две връзки минават през рамената и талията, а петата връзка минава между краката. Връзките се закопчават с механизъм на коремната област.

5-точков предпазен колан

 

6-точков колан – предпазен колан, подобен на 5-точковия, но една допълнителна връзка минава между краката. Отново най-разпространен е при спортните автомобили.

6-точков предпазен колан

 

Как работят коланите?

Едно видео, в което се демонстрира работата на коланите и въздушните възглавници:

И помнете винаги поставяйте предпазните колани!

Колко жертви са приемливи за вас?

 

Колко жертви на пътни инциденти са приемливи за вас? Вие какво отговорихте? Това видео ще ви провокира да се замислите.

 

 

За 2017 г. загиналите са 682 души. От началото на 2018г . жертвите са над 260 по статистика на МВР.

Дали е вече време да се замислим сериозно и да променим съзнанието си? Помислете за себе си и околните.

 

Изпратете ни вашите впечатления, коментари и предложения и ще ги публикуваме тук.

 

 

Добре дошли!

Добре дошли в Блогът за пътна безопасност!

Всеки ден слушаме за катастрофи, инциденти на пътя, пострадали и жертви. Страната ни е на върха на негативните класации в Европа. Всяка година хиляди българи загиват по пътищата на страната и изглежда положението не се подобрява.

Мотивиран да се движа в по-безопасна среда, създадох този блог, в който ще споделям добри практики, съвети, начинания свързани с повишаването на нашата безопасност на пътя.

Моята цел е заедно да станем свидетели на първата година в България, в която броят на загиналите в пътни произшествия е 0. За да се случи това, промяната трябва да започне от нашето съзнание. Съзнанието да шофираме, да се движим с повишено внимание, да ограничим разсейващите фактори, да помислим за себе си, семействата си и околните преди да предприемем рисковано действие. Участието на всички има огромна роля, затова вашите примери, препоръки и опит е добре дошъл и ще бъде споделян тук.

Ако искате да разкажете за преживяване, интересен материал или какъвто и да е опит с безопасността на пътя, пишете ми на drivesafe@roadsafetyblog.net и ще се постарая примерите ви да бъдат публикувани тук.