Разсейване

Пушене и консумация на храна и напитки

В нашият закон пушенето или консумацията на храна и напитки по време на шофиране не е изрично забранено, но може да се санкционира като безотговорно шофиране. Според изследване на Университетът в Лийдс, реакциите на шофьорите, които се хранят докато управляват автомобилите си, са били с 44% по-бавни от нормалното. При консумация на напитки – с 22% по-бавни. За сравнение, при нива на алкохол в кръвта точно на законовия лимит, времето за реакция е с 12,5% по-бавно. Какво излиза, че когато се храним или пием докато шофираме, сме изключително разсеяни и опасни за себе си и околните. Важно е да спомена, че през това време не държим волана стабилно и е възможно да се отклоним от
лентата си за движение. Това което може да се случи в този момент, оставям на вашето въображение.

Какво да направим ако наистина сме жадни или гладни?
1. Спрете за почивка и хапнете.
2. Ако няма подходящо място за спиране, отпивайте чести и малки глъдки, без да
отклонявате поглед от пътя.

Само тези две стъпки могат да ви предпазят от по-сериозни рискове и последици.

 

Телефон

Това е най-модерният инструмент за разсейване. Шофьорите, пишещи съобщения реагират с 37% по-бавно от обикновено. Това е над 2 пъти по-бавно отколкото при шофиране с концентрация на алкохол на допустимото ниво.

Разберете ме правилно, по никакъв начин не съветвам да шофирате с алкохол на допустимото ниво. Правя просто сравнение за нашите реакции. В името на вашата безопасност и тази на околните ви приканвам оставете телефона в джоба или чантата си, там където няма да ви е удобно да посегнете към него.

Според нашите закони е позволено да говорим по телефона с устройство „свободни ръце“ или т.нар. hands-free. За сравнение, реакциите ни с това устройство се забавят с над 26%. Защо?

Обяснението е много просто – когато сме с hands-free сме спокойни, че не нарушаваме закона. Движим се по правилата. Отпускаме се и вместо да следим пътя и движението, фокусът ни се измества върху разговора. Мисълта ни е отклонена и следим това което се случва в разговора – какво ни казва отсрещната страна, какво да отговоря в този момент и т.н. Изключете вашето hands-free, то не ви помага. Това важи и за автомобилите с вградена такава функция. Не
сдвоявайте вашия смартфон с навигацията/Bluetooth на вашата кола.

Спешните и неотложните разговори са много редки. Обикновено 99% от разговорите могат да изчакат 5 минути. Ако се налага да говорите, отбиите и проведете този разговор на спокойствие. Когато не е възможно да отбиете, не вдигайте, а се придвижете до удобно място да спрете за престой.

Лоши метеорологични условия

Шофирането в лоши метеорологични условия изисква повече умения и представлява голямо предизвикателство за неопитните шофьори. В България имаме разнообразни времеви условия, което е предпоставка за повече пътни инциденти поради подценяване на пътната обстановка. За да сме в безопасност е необходимо да пригодим стила си на шофиране.

Лошите метеорологични условия включват:

 • Дъжд
 • Наводнение
 • Сняг
 • Мъгла
 • Градушка
 • Дим от пожари
 • Силен вятър
 • Жега или студ
 • Шофиране срещу изгрева или залеза

Гореизложените условия водят до следните трудности за шофьорите:

 • Намалена видимост
 • Намалено сцепление
 • Намалена възможност за маневриране
 • Увеличение на спирачния път (време и дистанция)

 

Да започнем от шофирането по мокър или заснежен път или по време на валежи.

Първото и най-важно е да намалите скоростта. Съобразете я с пътните условия. Най-добре намалете с 15-20 км/ч, ако е необходимо и с повече. По възможност избягвайте резките движения с волана и спирачката. Това би ви спасило от повечето събития описани надолу.

 

Мократа пътна настилка може да предизвика аквапланинг (гумите се подхлъзват на тънък слой вода). В този момент автомобилът става почти неконтролируем. Маневрите са излишни, тъй като няма сцепление с асфалта. Същото се случва и когато шофираме върху лед. Внезапното натискане на спирачките или подаване на газ обикновено не помагат в тези случай! Най-добре запазете спокойствие, отпуснете педалите на газта и спирачката и натиснете педала на съединителя, за да прехвърлите използвате цялото сцепление за управлението на посоката. Не въртете волана наляво или надясно, а го дръжте в посоката, в която искате да вървите, докато възстановите сцеплението.  

 

При подхлъзване на заснежен път действията не се различават много. Трудно е да се обясни на хартия, но в практически курс се научава най-бързо. Най-общо казано, когато автомобилът ви поднесе отзад, завъртете волана в посоката, в която отива задницата и подайте газ (за автомобил с предно задвижване), така че сцеплението на предните колела да ви измъкне от подхлъзването; или отпуснете газта (за автомобил със задно задвижване).

Друга опасност е намалената видимост при шофиране зад друго превозно средство. Най-доброто решение тук е да спазвате по-голяма дистанция, така че пръските да не попадат на предото ви стъкло. Спазването на по-голяма дистанция ще ви спечели и повече време и спирачен път, в случай на нужда. Рязкото натискане на спирачката може да причини подхлъзване.

Друг добър съвет е да шофирате в средната лента, тъй като водата се отича в крайните и там е най-вероятно да се образуват локви.

 

При шофиране в сняг или лед:

Влизайте в завоите бавно. Намалете преди завоя, така че да избегнете подхлъзване. Ускорявайте постепенно, в противен случай гумите ви ще превъртат. Внимавайте за т.нар. черен лед! Това е тънък слой лед, едва забележим върху асфалта. Причинил е немалко катастрофи и загуба на контрол върху превозното средство. Обикновено се образува на мостове, усойни места и в близост до реки и водоеми.

Оборудвайте автомобила си с подходящите гуми за сезона. Ползата и качествата на зимните гуми са доказани. Повече информация можете да намерите в блога. Когато е необходимо използвайте и вериги за сняг.

Ако е неизбежно да шофирате в лоши метеорологични условия, предвидете си повече време за път, за да не се налага да бързате и да поемате излишни рискове. Най-важното е да стигнете крайната си дестинация живи, здрави и спокойни, за да се насладите максимално на времето и преживяванията си там. Дори и да закъснеете, когато обясните обстоятелствата, всеки ще прояви разбиране. Животът и безопасността ни е на първо място!

 

Шофиране в условия на мъгла

Гъстата мъгла е изключително опасна, защото видимостта е много намалена. Докато сте спокойни, че виждате пътя пред вас, изведнъж навлизате в мъглата и тя рязко ограничава видимостта напред. Как да се ориентирате в мъглата? На първо място не използвайте дългите си светлини. Светлината се отразява в капчиците мъгла пред вас и ви заслепява. Използвайте късите си светлини или фаровете за мъгла (ако имате такива). За ориентир използвайте разделителната линия на пътя от лявата или дясната страна. Препоръчително е дясната, тъй като е непрекъсната и насрещно движещите се автомобили няма да ви заслепяват. Спазвайте дистанция с автомобила пред вас и сигнализирайте рано с мигачи ако възнамерявате да правите завой. Така другите участници ще могат лесно да предвидят и ще очакват вашите действия.

 

Имайте предвид влиянието на различните условия към шофирането:

 • Вятърът намалява контрола при завиване
 • Високите превозни средства и мотористите са особено уязвими на силен вятър.
 • Неочаквани пориви на вятъра могат да създадат изключителен риск, когато преминавате по мост или през планински проходи.
 • При разминаване или изпреварване на камион или автобус, имайте предвид страничните пориви. Могат да ви избутат или да са причина да изгубите котрол върху автомобила.

Алкохол и упойващи вещества

На всички е ясно, че шофирането след употреба на алкохол или други упойващи вещества е забранено и наказуемо от закона. Шофирането в такова състояне е крайно безотговорен акт, както към себе си, така и към околните. Не го правете!

Според Закона за движение по пътищата в България е забранено на водача да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
Как влияят различните нива на концентрация на алкохол на вашето състояние:

0,001-0,029% – средностатистическият човек изглежда нормален. Леки ефекти от алкохола могат да се установят само със специални тестове.

0,03-0,059% – при тази концентрация се появяват познатите развеселеност, леко превъзбудане, разговорливост, лека забавеност на говор, движения, реакции. При тези нива способностите ни да се фокусираме са на много ниско ниво.

0,06-0,099% – тази концентрация се характеризира с приглушени чуствителност и усещане за болка, еуфория, липса на задръжки и екстровертност. Ставаме шумни и агресивни. Неспособни сме да се обосновем и периферното ни зрение започва да намалява и дори да липсва. При някои хора чуството за равновесие е нарушено, а с него и движенията ни. Интересното е, че започвамеда си вярваме, че действаме по-добре отколкото всъщност можем.

Следващите нива са свързани с по-тежки последици като гадене, повръщане, объркване и тревога, невъзможност да стоим изправени, да ходим или говорим, загуба на съзнание. При прекалено висока концентрация на алкохол в кръвта са дори възможни увреждания на мозъка, кома и смърт.

Концентрацията на алкохол зависи от пола, теглото, метаболизма и съотношението между мазнини и мускулна маса при всеки човек. Няма да се концентрираме върху тази тема, тъй като целта ни е друга.

Най-важното, което трябва да помним е, че безопасно шофираме, когато концентрацията ни на
алкохол е 0! Ако възнамерявате да пиете алкохол, не шофирайте!

Вземете такси, използвайте услугите на drink & drive или се приберете пеша. Ходенето ще ви отрезви.

Винаги поставяйте коланите си

Винаги поставяйте коланите си! Повечето шофьори и пътници придобиха културата да поставят коланите си докато пътуват, но все още нямаме изграден навик да използваме коланите, когато сме на задните седалки.

Едно видео по-долу, което да напомни за важността от използването на коланите. Обръщение към шофьорите – не потегляйте, докато не се уверите, че вие и вашите спътници са с поставени колани. Помогнете на по-малките пътници, ако е нужно. Помнете, че давате пример. Ако вие държите на своята и тяхната безопасност и останалите в превозното средство ще го правят. Това е най-бързият и естествен начин да създадем добра култура с мисъл към сигурността ни при пътуване.

 

 

Научете повече за коланите тук.

Предпазен колан – що е то?

В тази статия ще разгледаме що е то предпазен колан и какви видове съществуват.

Предпазен колан е механизъм, който цели да защити пътниците от внезапни движения, които настъпват при катастрофа или рязко спиране. Предпазните колани са разработени да предотвратят наранявания в резултат на удар в твърди вътрешни елементи на купето или изхвърляне от автомбила при сблъсък.

В зависимост от вида на превозното средство съществуват: колан през талията, колан през рамото, автоматични колани, 3-точкови колани, колан в седалката, 5-точков колан, 6-точков колан.

 

Колан през талията – регулируем двуточков предпазен колан, който преминава през талията. Среща се в старите автомобили. Вече е доста рядък, но може да го видите по-често на задните седалки. В повечето самолети се използват този тип колани. При автомобилите недостатъкът е, че не предпазва достатъчно от талията нагоре. При удар или рязко спиране е много вероятно нараняване на главата на пътника или шофьора.

Предпазен колан през талията Как работи предпазния колан през талията

 

Колан през рамото – регулируем предпазен колан, който преминава само от рамото през пояса или торса. Този вид колан също е двуточков. Недостатъкът е, че ако не е затегнат добре, може да се изхлузи.

Предпазен колан през рамото

 

Автоматичен колан – някои превозни средства имат предпазен колан през рамото, който се придвижва автоматично към пътника или шофьора. Системата разполага и с още един колан през кръста, който се поставя и регулира ръчно.

Автоматичен предпазен колан

 

3-точков колан – това е комбинация между първите 2 вида колани, описани тук, с тази разлика, че връзката е една. Това е най-масово разпространеният вид. При него не е нужна ръчна настройка, а единствено да се закопчае в механизма. При рязко опъване на колана, механизмът блокира ролката. Положителните ефекти са доказани с времето – хиляди спасени животи. Но недостатъкът е, че оставя наранявания по гръдната област при по-сериозно произшествие.

3-точков предпазен колан

Колан в седалката – вариация на 3-точковия предпазен колан, но вместо за купето, коланът е вграден в седалката. Сравнението по-долу показва разликите. Предимството на вградения колан в седалката се появява при преобръщане. Пътниците са по-стабилно фиксирани.

Предпазен колан в седалката

 

5-точков колан – този вид предпазен колан може да е по-безопасен от 3-точковия, но и по-ограничаващ движенията. Поставя се най-често в спортните автомобили и в детските седалки. По две връзки минават през рамената и талията, а петата връзка минава между краката. Връзките се закопчават с механизъм на коремната област.

5-точков предпазен колан

 

6-точков колан – предпазен колан, подобен на 5-точковия, но една допълнителна връзка минава между краката. Отново най-разпространен е при спортните автомобили.

6-точков предпазен колан

 

Как работят коланите?

Едно видео, в което се демонстрира работата на коланите и въздушните възглавници:

И помнете винаги поставяйте предпазните колани!

Колко жертви са приемливи за вас?

 

Колко жертви на пътни инциденти са приемливи за вас? Вие какво отговорихте? Това видео ще ви провокира да се замислите.

 

 

За 2017 г. загиналите са 682 души. От началото на 2018г . жертвите са над 260 по статистика на МВР.

Дали е вече време да се замислим сериозно и да променим съзнанието си? Помислете за себе си и околните.

 

Изпратете ни вашите впечатления, коментари и предложения и ще ги публикуваме тук.

 

 

Добре дошли!

Добре дошли в Блогът за пътна безопасност!

Всеки ден слушаме за катастрофи, инциденти на пътя, пострадали и жертви. Страната ни е на върха на негативните класации в Европа. Всяка година хиляди българи загиват по пътищата на страната и изглежда положението не се подобрява.

Мотивиран да се движа в по-безопасна среда, създадох този блог, в който ще споделям добри практики, съвети, начинания свързани с повишаването на нашата безопасност на пътя.

Моята цел е заедно да станем свидетели на първата година в България, в която броят на загиналите в пътни произшествия е 0. За да се случи това, промяната трябва да започне от нашето съзнание. Съзнанието да шофираме, да се движим с повишено внимание, да ограничим разсейващите фактори, да помислим за себе си, семействата си и околните преди да предприемем рисковано действие. Участието на всички има огромна роля, затова вашите примери, препоръки и опит е добре дошъл и ще бъде споделян тук.

Ако искате да разкажете за преживяване, интересен материал или какъвто и да е опит с безопасността на пътя, пишете ми на drivesafe@roadsafetyblog.net и ще се постарая примерите ви да бъдат публикувани тук.